al contingut a la navegació Informació de contacte

Arrós de Cardós

El petit poble d'Arrós de Cardós està situat a 1.033,2 m. d'altitud a camí entre el riu Noguera de Cardós i Esterri de Cardós, al bell mig de la cultia que s'estén amb prats i trossos als peus d'Esterri i que rep el nom del "Senyoriu d'Arrós". 

És un nucli format per una trentena de cases i una església parroquial dedicada a Sant Julià, matriu de les de Ginestarre i Benante. Durant tot l'any hi viuen aproximadament una trentena de persones, essent el més habitat del municipi,  volum que augmenta a l'estiu quan totes les cases estan obertes. 

L'activitat ramadera i pagesa hi és ben present, així com el turisme rural, comptant amb un establiment. 

La festa major es celebra el primer cap de setmana d'agost, a finals de maig/prinicpis de juny s'organitza la Fira de Productes Artesans i l'Ovella Aranesa d'Arrós de Cardós on es posa en valor la raça d'ovella aranesa molt present al nord del Pallars juntament amb una mostra de productes artesans locals.

El poble es presenta agrupat, amb dos grans espais: el del sud-oest, amb l'església i tres curts carrers que formen una placeta en el seu punt de trobada, i el del nord-est amb quatre carrerons més, que també formen eixamplaments en forma de placeta almenys en tres llocs diferents. Separa els dos àmbits una llarga línia de cases sense cap pas enmig.

Etimològicament el mot d'Arrós, segons Joan Coromines, és un altre exemple de topònim d'origen iberobasc, molt freqüents a la zona del Pallars Sobirà. Provindria de l'ètim arro (agrest o barranc) que faria referència a les característiques de l'entorn geogràfic del poble.

Per Arrós travessa la ruta dels Ponts Romànics, un recorregut lineal per a totes les edats, d'especial interès pels ponts medievals, l'arquitectura romànica i les vistes panoràmiques de la vall. 

Document Actions