al contingut a la navegació Informació de contacte

Surri

Un cop s'entra al municipi de Vall de Cardós i anem seguint la carretera, ens trobem una imatge encantadora: el poble de Surri enlairat dalt d'un turó a 1026md'altitud, presidint l'entrada al Vallat d'Estaon i vigilant el poble de sota, Ribera de Cardós, del qual està força a prop.

Surri està format per una vintena de cases al voltant de la plaça del poble on també trobem l'església de Santa Coloma, a la part alta. La proximitat a Ribera de Cardós, la seva ubicació i facilitat d'accés per la carretera el fan atractiu com un dels pobles per establir-s'hi a viure.

A Surri es feien dues festes majors, una en ple estiu el 10 d'agost per Sant Llorenç, que encara es fa, i abans es feia una altra a ple hivern, al 31 de desembre per Santa Coloma. 

Etimològicament, segons Joan Coromines, el mot de Surri prové com molts altres noms de la zona, de l'ètim basc çur (o zur), fusta, amb el sufix locatiu -be, que passa a -pe i posteriorment a -re, que significa sota de. Així, la seva interpretació seria sota la fusta/sota el bosc, fent referència als immensos boscos que envolten el poble.

Document Actions