al contingut a la navegació Informació de contacte

Ribera de Cardós

Ribera de Cardós és el primer poble d'entrada a la Vall i cap del municipi del qual pertany. Es troba a 920 m. d'altitud. És el poble més gran i amb més habitants. També és el que disposa d'alguns dels serveis públics claus com l'ajuntament, el consultori mèdic, l'escola, a més d'oferir establiments com bars, hotels, càmpings... El poble està separat per la carretera, que divideix per dalt el que era el nucli antic, la plaça arran de carretera, els dos carrers principals, la plaça de dalt i les cases que han anat rehabilitant-se, i a la part de baix la zona on hi ha l'església, els serveis municipals i uns quants edificis residencials, molt a prop del riu i dels prats. 

Un dels seus indrets més concorreguts i característics és l'església romànica de Santa Maria, just al costat de l'ajuntament i del centre sanitari.

El poble gaudeix de dues festes majors, una més petita celebrada per la segona Pasqua i una més multitudinària que té lloc el 8 de setembre, per la diada de la Mare de Déu. I a l'estiu s'organitza una de les fires més conegudes de la vall, l'Ambruixat, que rep tant visitants locals com visitants.

L'esdeveniment està molt vinculat amb el llegat popular de les bruixes i encantades de les Valls de Cardós.

Etimològicament, segons el filòleg Joan Coromines, Ribera prové del mot llatí ripparia (de la riba, de la vora del riu). Així doncs es tracta d'un topònim clarament de caràcter descriptiu.

Document Actions