al contingut a la navegació Informació de contacte

Lladrós

Lladrós, a 1.019 m. d'altitud és l'últim dels pobles del municipi Vall Cardós i es troba a peu de carretera, passat Ainet, Benante i abans d'arribar a Lladorre (ja del municipi veí), en una posició força central de la vall. 

Manté una certa població estable durant tot l'any, essent el tercer nucli més poblat del municipi amb una vintena d'habitants. 

És format per una cinquantena de cases i una església parroquial de Sant Pere a la part central-oriental del poble. Per la seva banda esquerra passa el riu Noguera, on es pot trobar també altres punts d'interès com el pont romànic amb la capella de la Mare de Déu del Pont i restes de la capella de Sant Pere del Beneficiat.

Lladrós tenia dues festes, una a l'hivern pels voltants del carnaval i la Festa Major, a l'estiu, que actualment encara es celebra, pel cap de setmana de Sant Pere o el següent en cas de caure el sant entre setmana. També es realitza entre els veïns i venies del poble, l'aplec a l'ermita de la Mare de Déu del Pont de Lladrós el diumenge més proper al 15 de maig, coincidint amb Sant Isidre patró dels pastors, on se celebra una missa en honor a la mare de Déu. En acabar, s'organitza un vermut popular on és tradicional menjar coca i beure vi.

Etimològicament, segons Joan Coromines el mot de Lladrós prové del nom comú lladre (llaire en la variant pallaresa) i encara que pogués semblar que el significat pot estar relacionat amb lladre com el que roba, el filòleg manté una interpretació vinculada amb l'abundor de fusta en els entorns. Així doncs el nom provindria del bosc veí anomenat Bosc de Lladrós i no pas al revés.

Document Actions