al contingut a la navegació Informació de contacte

Estaon

Aquest és el poble més elevat del Vallat d'Estaon a uns 1.257md'altitud, al cap d'amunt de la carretera que trenca a l'esquerra a l'entrada de Ribera de Cardós en direcció Surri, Anàs, Bonestarre i Estaon.

Les cases del poble es concentren al voltant de l'antiga església romànica de Santa Eulàlia situada al punt més alt del poble. A un dels extrems del poble hi ha la plaça i a l'altra banda la esglèsia moderna dedicada a Sant Jaume, el patró del poble. Les dimensions del poble reflecteixen la importància que havia tingut en un passat éssent cap del municipi amb el mateix nom que tenia agregats els nuclis d'Anàs, Bonestarre, Ainet i Lladrós. 

El nucli compta pocs habitants visquent-hi tot l'any, tanmateix l'arribada de nous veïns i veïnes ha generat una població estable força jove, al voltant d'una quinzena. A més a més, bona part de les cases estan arreglades, acollint els residents que hi pugen els caps de setmana i festius. 

Antigament a la plaça del poble hi havia l'escola que acollia als infants d'Anàs i Bonestarre, fins que va tancar. En el seu mateix lloc, s'hi va fer el refugi d'Estaon, actualment una de les parades del GR-11, on la gent del poble hi fa vida.

Estaon també té una revista culturalLo Saler, impulsada per l'associació de veïns i veïnes on parla de diverses temàtiques d'interès, com activitats, històries, llegendes de la zona, informacions sobre les cases, herbes, esdeveniments, etc.

La festa major se celebra el 25 de juliol coincidint amb Sant Jaume. També a l'estiu, per l'agost, s'organitza a un prat proper les Vesprades a Nibeda on es realitzen activitats culturals de poesia, música, comentaris de llibres, es juga a les bitlles pallareses i es fan vermuts a les ruïnes de l'antiga església d'entre altres coses. 

Etimològicament, segons Joan Coromines el mot d'Estaon prové del llatí statione (parada), possiblement per ser lloc de descans concorregut entre els viatgers.

Document Actions