al contingut a la navegació Informació de contacte

Anàs

Anàs és el segon poble de la carretera que passa pel Vallat d'Estaon, entre Surri cap a Bonestarre i Estaon. Està situat a 1.078 m.d'altitud i format per un conjunt de cases, una placeta que dóna inici al poble i l'església de Sant Romà quasi a un dels extrems del poble.

Actualment la festa major es celebra el primer diumenge de setembre, però antigament es feia el 18 de novembre en honor al patró del poble, Sant Romà, i durava tres dies.

El poble disposa de l'estudi, l'antiga escola del poble, que actualment està habilitada com a local social. El nucli és més aviat petit, no obstant compta amb una part important de cases habitades tot l'any, mantenint certa població estable i permanent. 

Igual que a la resta de pobles del Vallat d'Estaon, s'hi pot veure bestiar per prats, trossos i pastures com a mostra que hi ha alguns ramaders en actiu. 

Etimològicament segons Joan Coromines el mot d'Anàs té, com molts altres pobles de la zona, origen iberobasc provinent de la suma de les arrels an (gran) i atze (bedoll). També contempla la possibilitat de l'arrel antz (cabra) però es decanta per la interpretació el del gran bedoll.

Document Actions