al contingut a la navegació Informació de contacte

Tavascan

Tavascan, entre uns 1.106 i 1.1254 m. d'altitud és el poble més al Nord de les Valls de Cardós i el més habitat del municipi de Lladorre, del qual antigament n'era capital. No obstant, avui és el nucli més poblat del municipi i dels més grans de les Valls de Cardós. 

El nucli està situat a l'esquerra del riu Lladorre, però està dividit en dos nuclis separats pel riu de Tavascan i units pel pont romànic. Al mig està situada l'església de Sant Bartomeu, al costat es troba el local del comú del poble i sota d'aquest s'ubiquen el consultori mèdic, obert el primer dijous de cada mes de 12h a 13h (amb possibilitat d'ampliació horària condicionat per la situació de covid-19) i el Centre d'Interpretació de l'Aigua

El poble disposa de botigues, allotjaments i restaurantsempreses d'activitats al medi natural, instal·lacions esportives com el camp de futbol, la pista poliesportiva i la piscina municipal.

També s'hi troba una central hidroelèctrica, la seva construcció als anys setanta va comportar una onada migratòria de persones no només d'arreu de Catalunya com de la resta d'Espanya, provocant un boom demogràfic general a les valls de l'alt Pirineu. L'any 2021 es van celebrar el 50è aniversari de la seva inauguració.

A més d'això, al poble hi trobem l'estació d'esquí de Tavascan Pleta del Prat de gestió municipal, coneguda per les seves activitats formatives sobre seguretat, rescat i prevenció d'allaus i, la seva àmplia oferta d'activitats d'hivern com esquí alpí, esquí de fons, esquí de muntanya, raquetes...

Se celebren dues festes majors, ambdues a ple estiu. La primera el 5 d'agost dedicada a la Mare de Déu de les Neus i l'altra, el 24 d'agost per Sant Bartomeu. Pels vols d'aquesta segona festa, s'organitza una activitat molt coneguda a la zona, la Trobada Transfronterera al Pont de Tavascanla qual vol fomentar l'agermanament de la població catalana de Tavascan amb la població francesa d'Ustou, així com la cooperació entre el PNAP i el Parc Natural Regional dels Pyrinees Ariegeois.  I, pel mateix dia a la tarda es realitza el Food Fest: Festival Gastronòmic de Tavascan, on es pot degustar petits tastets de productes locals. 

Més enllà del poble, hi ha els antics nuclis de bordes Noarre, Quanca i Graus, els dos últims recentment habitats tot l'any amb consideració de nuclis de població. 

Al poble es troben també les ruïnes de l'antic Castell de Tavascan, objecte d'excavacions arqueològiques des del 2007 i pot estar datat entre el s. XIII i el XIV.

Etimològicament, segons Joan Coromines, Tavascan prové de les arrels basques ata-be (sota els ports) azkan (final, darrer). Així doncs el nom faria referència directa a les característiques geogràfiques del poble com: el del final, sota els ports.

Document Actions