al contingut a la navegació Informació de contacte

Boldís Sobirà

Uns metres més a sobre del Boldís Jussà, a uns 1.488 m. d'altitud trobem Boldís Sobirà, clarament el més alt de les valls de Cardós. És al peu d'un dels antics camins ramaders que unien la vall amb la Vall Ferrera. S'hi arriba continuant per la mateixa carretera que Boldís Jussà serpentejant el barranc de Sant Miquel pel marge esquerre. 


Al cor del poble trobem l'església de Sant Fruitós (o Sant Miquel), construïda sobre una església més antiga, amb una placeta just davant i envoltada de les poc més d'una dotzena de cases repartides en un carrer únic.

La festa major se celebra el quart diumenge de setembre, pels voltants de Sant Miquel amb un dinar popular. 

Boldís, per la seva ubicació ha estat sempre molt vinculat a la ramaderia d'alta muntanya, ja que té accés a una àmplia extensió de pastures comunals. Per aquest fet, acull una de les dues agrupacions de ramats creades pel maneig dels ramats d'ovelles guardades per pastors. Aquests, fan servir la cabana dels pastors d'Estanilles com a punt base a la zona.

Etimològicament, segons el filòleg Joan Coromines, Boldís té un origen clarament iberobasc tot i que no acaba de definir el seu significat.

Document Actions